De dagen voor vastenavond kunnen behalve voor slierten en dweilen
ook worden gebruikt om ‘iets’ van je te laten horen. Bedrijven en instituten,
van doeners tot denkers, werken gewoon door, maken een pas op de plaats
of gaan met de muziek mee.
 
Wij worden gevraagd daarvoor iets te ontwerpen. Kan het niet leuker?
Het zich in de meest uiteenlopende onderwerpen kunnen verplaatsen is een sterke eigenschap van het bureau. Vandaar dat ook wij carnavalsmaandag gesloten zijn.

  Koninklijke drukkerij Broese en Peereboom
Diverse carnavalsmededelingen en mailings (1960-2007)
 


  Museum de Beyerd (kultureel centrum)
Uitnodigingen, affiche en inrichting van tentoonstelling Carnaval d'Art (1966)
 

  Jacob van Lennep / Restaurant Mirabelle
Verschillende uitnodigingen en menukaarten (vanaf 1961)
 




  Oe eige zijn in krabbegat (bergen op zoom)
Affiche, catalogus, uitnodiging, inrichting en begeleiding voor de Karnavalstentoonstelling
in het Markiezenhof te Bergen op Zoom (1963)
 




  briefpapier prins Carnaval Driekus I
briefpapier en enveloppe (1967)
 




achtergrondinfo
Met de vestiging van het ontwerpbureau, onder de grote rivieren, werden we geconfronteerd met het carnaval. Een onderwerp waar je als Hagenees nu niet direct aan denkt. Maar het inleven in vele onderwerpen is en was een specialiteit van het bureau.
Zo werden we in het ‘Haagje van het Zuiden’ betrokken bij het organiseren van carnavalsfeesten in de Stadsschouwburg Breda en tentoonstellingen Carnaval d’Art in de Beyerd. In opdracht van het Brabants Nieuwsblad maakten we in het Markiezenhof een tentoonstelling over de geschiedenis van het carnaval in Bergen op Zoom: ‘Oe eige zijn’ (25.000 bezoekers in 1963).

Voor verschillende opdrachtgevers werden carnavalsgroeten, kranten, mailings en advertenties ontworpen. Met name moet hier genoemd worden de Koninklijke drukkerij Broese en Peereboom te Breda. Jarenlang werden hiervoor, landelijk spraakmakende, mailings gemaakt. De carnavalstijd werd door de opdrachtgevers gebruikt om iets van zich te laten horen. Ze drukten door, hielden een feest, hadden een carnavalsmenu op de kaart, of waren met de muziek mee. De beroemde prins Driekus de I deed zelfs een beroep op ons! De grote markt in Breda zag blauw van de kielen en Boudewijn de Groot zong zijn eerste hit; ‘Onder de groene hemel in de blauwe zon …’
Een paar van onze medewerkers waren lid van de nu ook 50-jarige carnavalsclub de Juinen in Breda. Ze ontwierpen met hen optochten en wagens, liepen mee en vielen altijd in de prijzen …
(Zie www.asunnejuin.nl)

 


© Ontwerpbureau Kees Zwart BNO 2008Website gerealiseerd in samenwerking met www.pixelvreters.nl