foto's Rozemarijnstraat 40 Breda (1958) 
De eerste huisvesting van het bureau was in de Rozemarijnstraat 40 te Breda.
Daar was een oud onbewoonbaar verklaard hofje waar vroeger vissers woonden. De straat lag immers in de onmiddelijke nabijheid van de haven van Breda. In een paar huisjes, in het oude atelier van kunstschilder John Martens werd het bureau gevestigd. John was familie van de eigenaars van het voormalige haantjesrestaurant De Withof te Teteringen. Dé plek voor de eindexamenfeesten van St. Joost. We zijn John Martens uit het oog verloren maar hij heeft als ‘glazenier’ verschillende mooie ramen in de kerken gemaakt.

De oudstudenten van Kees Zwart, Paul Weijenberg en Henk Hendriks waren de medewerkers van het eerste uur. Enige tijd later gevolgd door Jan van der Plas en broer Roel Zwart.
Bert van der Plas en Jan van den Bouwhuijsen liepen enige tijd stage.
We werkten in die tijd voor: Machinefabriek Breda voorheen Backer en Rueb te Breda, Philips Eindhoven, Electron Breda, De melkfabriek Sterovita te Amsterdam, Vrumona te Bunnik,
Confisserie Beltof in St. Jansteen, Paul Kayser in Rotterdam, de firma Milac in Haarlem, de kunstdrukkerij Jacques van Poll Suijkerbuijk te Roosendaal e.a.

We ontwierpen stands, verpakkingen en alle mogelijke drukwerken. Fotografie, illustraties, het schrijven van teksten, verzorging van typografie werden in ‘eigen huis’ uitgevoerd. De kinderen uit de buurt kwamen tekenen en toeteren. Het atelier rook naar verf, inkt en velpon.
Het computertijdperk was nog ver weg …
 
 

© Ontwerpbureau Kees Zwart BNO 2008Website gerealiseerd in samenwerking met www.pixelvreters.nl